Courtyard Houses

London

The proposal is for two new build houses on a site, that is currently occupied by a run of garages positioned at the bottom of a typical suburban back garden. Each of the houses is arranged around a series of external courtyards. The courtyards provide private amenity space for each dwelling and allow generous levels of natural light into the interiors. Rooflights are also used to provide natural top light into the heart of the plan, allowing the changing qualities of natural light  to become evident through the course of the day.

Being within an established residential area there are a number of restrictions on the site, and the courtyards also provide privacy for both the new houses and the existing neighbouring properties.

The house is constructed of a greyish yellow brick. A variety of bonding details are adopted to create depth to the façade and increase surface interest.

The architecture is designed to form a series of simple living spaces with a strong sense of connection between interior and exterior living spaces. The intention is that the spaces have character, but are robust enough to allow future residents to put their own stamp on the property.